viernes, 29 de mayo de 2009

Biografia Joseph Rudyard Kipling


Joseph Rudyard Kipling va néixer el 30 de desembre de 1865 a Bombai. Narrador i poeta anglès. El seu pare, John Lockwood Kipling, era pintor i superintendent del Museu de Lahore, i és per això que Kipling va passar a l'Índia els primers anys de la seva infància. Als sis anys va ser enviat a Anglaterra, on va estudiar al United Services College de Westward Ho,ambient que després va descriure en la novel·la Stalky & Cía.

Kipling va tornar a l’Índia el 1882 on es va dedicar al periodisme. Als vint-i-un anys va publicar el seu primer llibre, Departmental Ditties (1866), col·lecció de versos de circumstàncies, i als vint-i-dos el primer volum de narracions, Contes simples dels pujols (1887). En aquestes dues obres com en totes les altres que les segueixen, situades a l'ambient de la vida índia segons podia entendre-la un anglès. Estan escrites amb llenguatge directe i vigorós que recorda l'argot militar.

El 1892 va contreure matrimoni amb l'americana Caroline Starr Balestier i van anar a viure a Battleboro, a Vermont, on va viure quatre anys i va compondre diverses obres. L'any 1907, va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura, esdevenint el primer escriptor en llengua anglesa que el va rebre, i avui dia continua sent la persona que l'ha rebut a més curta edat. Entre d'altres honors, li va ser oferit el "British poet laureateship" i el rang de cavaller, refusant ambdues distincions. Finalment, morí el 18 de gener de 1936.

Al final de la seva vida, Kipling va arribar a ser considerat (en paraules de George Orwell) un "profeta de l'imperialisme britànic". Molts han vist prejudicis i militarisme en les seues obres, i la controvèrsia sobre aquest afer ha continuat viva durant gran part de Segle XX. D'acord amb el crític Douglas Kerr: "És un autor que encara pot inspirar un desacord apassionat i el seu lloc en la història literària i cultural és lluny d'haver estat establert amb fermesa. Però a mesura que l'era dels imperis europeus desapareix, és reconegut com un incomparable, tot i que també controvertit, intèrpret de com es viu l'experiència d'un imperi. Això, junt al creixent reconeixement de les seues extraordinàries dots com a narrador, fan d'ell un escriptor imprescindible."

No hay comentarios:

Publicar un comentario